Skip to content
FacebookTwitterLinkedinInstagram
top_nl

|

  • NederlandsNederlands
  • FrançaisFrançais
langue
fairtradechocolat.be
Everything about Fairtrade cocoa
fairtradechocolat.be
  • Homepage
  • FAIRTRADE & CACAO
  • Mmmm… Fairtrade cacao!
    • Producten
    • Recepten
  • Homepage
  • FAIRTRADE & CACAO
  • Mmmm… Fairtrade cacao!
    • Producten
    • Recepten

Hoelang werk jij voor 67 cent?

Een cacaoboer in West-Afrika een hele dag.

Met deze slogan lanceren we onze nieuwe campagne voor de Week van de Fair Trade (3-13 oktober 2018). Hou je ogen open: de hele week kom je onze berichten tegen op tv, online, op sociale media en … hebben we wat verrassingen in petto.

http://fairtradechocolat.be/wp-content/uploads/2018/09/Hairdresser-NL-15s-ForSocialWithText.mp4

Waarom 67 cent?

Verschillende inspanningen van de industrie en andere spelers in de sector om cacao duurzamer te maken, kunnen geen leefbaar inkomen garanderen voor de cacaoproducent. Daarbij komt dat de prijs van cacao in 2017 op een historisch laag punt stond, wat een extra en onhoudbare last voor de producenten betekende. Als gevolg hiervan blijft de meerderheid van de cacaotelers in extreme armoede leven. Dat werkt de opkomst van lokale problemen, zoals kinderarbeid en massale ontbossing, nog meer in de hand.

De situatie is vooral zorgwekkend in Ivoorkust en Ghana, twee landen die samen meer dan 60% van alle cacao produceren die beschikbaar is op de wereldmarkt. Hun cacao mag dan wel heel begeerd zijn, maar paradoxaal genoeg leeft de meerderheid van deze producenten van minder dan 67 eurocent per dag.

67 CENT per dag, dat komt overeen met de extreme armoedegrens die gedefinieerd is door de Wereldbank voor Ivoorkust. Producenten moeten een betere prijs ontvangen voor hun cacao. Zolang ze geen leefbaar inkomen hebben, zal de cacaosector niet duurzaam zijn.

2.200.000 kinderen op cacaoplantages, waarvan 250.000 werken onder de “ergste vormen van kinderarbeid”

De razendsnelle ontbossing van West-Afrika: tussen 1990 en 2015 verloor Ivoorkust 30% v an haar bossen, waarvan 30% door cacaoproductie. Voor Ghana geld dezelfde tendens.

 

Een leefbaar inkomen voor cacaoproducenten

Fairtrade gecertificeerde cacaoproducenten in West-Afrika verkopen gemiddeld slechts 30% van hun oogst onder Fairtrade voorwaarden. Wat overblijft moet verkocht worden via de conventionele markt; dus zonder de voordelen en garanties die eerlijke handel biedt. De verkoop van Fairtrade cacao groeit wereldwijd, en ook in België is het aan een opmars bezig: gemiddeld +27% de afgelopen 4 jaar. Maar het marktaandeel van Fairtrade cacao blijft in ons land liggen onder de 1%.

Fairtrade biedt cacaoboeren de garantie van een minimumprijs – die de productiekosten dekt in geval van een prijsdaling – en de toekenning van de Fairtrade premie, een bedrag dat wordt betaald bovenop de prijs. Die premie kunnen boeren herinvesteren in hun productie, en de ontwikkeling van hun gemeenschap. Deze garanties beschermen producenten tegen de nadelige gevolgen van prijsschommelingen. Maar we moeten nóg een stap verder durven gaan.

Fairtrade startte daarom een breed consultatieproces in aanloop naar de herziening van de cacaoprijs – die herziening mikt op een leefbaar inkomen voor cacaoboeren, vooral in West-Afrika. We moeten een versnelling hoger schakelen: voor Fairtrade heeft het veiligstellen van een leefbaar inkomen voor producenten de hoogste prioriteit.

 

Het leefbaar inkomen is een inkomen waarmee een gezin minstens in zijn basisbehoeften kan voorzien, zoals voldoende voedzaam eten, fatsoenlijke huisvesting, kleiding, medische zorg, scholing, transport en een kleine financiële buffer.  Dat is een universeel recht, zoals aangegeven in artikel 23 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: “Eenieder, die arbeid verricht, heeft recht op een rechtvaardige en gunstige beloning, welke hem en zijn gezin een menswaardig bestaan verzekert…”.

 

We kunnen iets doen aan deze situatie

Iedereen kan meehelpen, elk op z’n eigen manier:

    • Bedrijven kunnen een strategie ontwikkelen die het respecteren van de rechten van mens en milieu garandeert, in de volledige productieketen.
    • Overheidsinstanties kunnen eerlijke handel opnemen in openbare aanbestedingen, en de markttoegang voor Fairtrade gecertificeerde boeren zo makkelijker maken.
    • Jij als consument kan kiezen voor eerlijke handel. Fairtrade chocolade vind je overal: zet het dus zeker bovenaan je boodschappenlijstje, en zoek steeds naar het Fairtrade label op je chocoladeverpakkingen!

 

Zin gekregen om meteen in actie te schieten?

Van 3 tot 13 oktober zetten we heel wat Fairtrade producten extra in de kijker. Ontdek hier alle promoties!

Volg ons op social media en deel onze berichten: 

FacebookTwitterInstagram

Post navigation

PreviousPrevious post:Mmmmh… Fairtrade Cacao!NextNext post:Fairtrade Gemeente

Hoelang werk jij voor 67 cent?

Een cacaoboer in West-Afrika een hele dag.

Met deze slogan lanceren we onze nieuwe campagne voor de Week van de Fair Trade (3-13 oktober 2018). Hou je ogen open: de hele week kom je onze berichten tegen op tv, online, op sociale media en … hebben we wat verrassingen in petto.

http://fairtradechocolat.be/wp-content/uploads/2018/09/Hairdresser-NL-15s-ForSocialWithText.mp4

Waarom 67 cent?

Verschillende inspanningen van de industrie en andere spelers in de sector om cacao duurzamer te maken, kunnen geen leefbaar inkomen garanderen voor de cacaoproducent. Daarbij komt dat de prijs van cacao in 2017 op een historisch laag punt stond, wat een extra en onhoudbare last voor de producenten betekende. Als gevolg hiervan blijft de meerderheid van de cacaotelers in extreme armoede leven. Dat werkt de opkomst van lokale problemen, zoals kinderarbeid en massale ontbossing, nog meer in de hand.

De situatie is vooral zorgwekkend in Ivoorkust en Ghana, twee landen die samen meer dan 60% van alle cacao produceren die beschikbaar is op de wereldmarkt. Hun cacao mag dan wel heel begeerd zijn, maar paradoxaal genoeg leeft de meerderheid van deze producenten van minder dan 67 eurocent per dag.

67 CENT per dag, dat komt overeen met de extreme armoedegrens die gedefinieerd is door de Wereldbank voor Ivoorkust. Producenten moeten een betere prijs ontvangen voor hun cacao. Zolang ze geen leefbaar inkomen hebben, zal de cacaosector niet duurzaam zijn.

2.200.000 kinderen op cacaoplantages, waarvan 250.000 werken onder de “ergste vormen van kinderarbeid”

De razendsnelle ontbossing van West-Afrika: tussen 1990 en 2015 verloor Ivoorkust 30% v an haar bossen, waarvan 30% door cacaoproductie. Voor Ghana geld dezelfde tendens.

Een leefbaar inkomen voor cacaoproducenten

Fairtrade gecertificeerde cacaoproducenten in West-Afrika verkopen gemiddeld slechts 30% van hun oogst onder Fairtrade voorwaarden. Wat overblijft moet verkocht worden via de conventionele markt; dus zonder de voordelen en garanties die eerlijke handel biedt. De verkoop van Fairtrade cacao groeit wereldwijd, en ook in België is het aan een opmars bezig: gemiddeld +27% de afgelopen 4 jaar. Maar het marktaandeel van Fairtrade cacao blijft in ons land liggen onder de 1%.

Fairtrade biedt cacaoboeren de garantie van een minimumprijs – die de productiekosten dekt in geval van een prijsdaling – en de toekenning van de Fairtrade premie, een bedrag dat wordt betaald bovenop de prijs. Die premie kunnen boeren herinvesteren in hun productie, en de ontwikkeling van hun gemeenschap. Deze garanties beschermen producenten tegen de nadelige gevolgen van prijsschommelingen. Maar we moeten nóg een stap verder durven gaan.

Fairtrade startte daarom een breed consultatieproces in aanloop naar de herziening van de cacaoprijs – die herziening mikt op een leefbaar inkomen voor cacaoboeren, vooral in West-Afrika. We moeten een versnelling hoger schakelen: voor Fairtrade heeft het veiligstellen van een leefbaar inkomen voor producenten de hoogste prioriteit.

 

Het leefbaar inkomen is een inkomen waarmee een gezin minstens in zijn basisbehoeften kan voorzien, zoals voldoende voedzaam eten, fatsoenlijke huisvesting, kleiding, medische zorg, scholing, transport en een kleine financiële buffer.  Dat is een universeel recht, zoals aangegeven in artikel 23 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: “Eenieder, die arbeid verricht, heeft recht op een rechtvaardige en gunstige beloning, welke hem en zijn gezin een menswaardig bestaan verzekert…”.

We kunnen iets doen aan deze situatie

Iedereen kan meehelpen, elk op z’n eigen manier:

  • Bedrijven kunnen een strategie ontwikkelen die het respecteren van de rechten van mens en milieu garandeert, in de volledige productieketen.
  • Overheidsinstanties kunnen eerlijke handel opnemen in openbare aanbestedingen, en de markttoegang voor Fairtrade gecertificeerde boeren zo makkelijker maken.
  • Jij als consument kan kiezen voor eerlijke handel. Fairtrade chocolade vind je overal: zet het dus zeker bovenaan je boodschappenlijstje, en zoek steeds naar het Fairtrade label op je chocoladeverpakkingen!

 

Een vleugje Fairtrade op de werkvloer? Dat kan op verschillende manieren: lees hier hoe je in jouw bedrijf Fairtrade producten kan integreren.

Van jouw product een Fairtrade product maken? Lees hier hoe je dat kan doen.

Post navigation

PreviousPrevious post:Week van de Fair TradeNextNext post:Mmmmh… Fairtrade Cacao!

Hoe lang werk jij voor 67 cent? Een cacaoproducent in West-Afrika, een hele dag.

Met deze slogan lanceren we onze nieuwe campagne voor de Week van de Fair Trade, die dit jaar doorgaat van 3-13 oktober 2018. Hou je ogen open: de hele week kom je onze berichten tegen op tv, online, op sociale media en … hebben we wat verrassingen in petto.

Waarom 67 cent?

Verschillende inspanningen van de industrie en andere spelers in de sector om cacao duurzamer te maken, kunnen geen leefbaar inkomen garanderen voor de cacaoproducent. Daarbij komt dat de prijs van cacao in 2017 op een historisch laag punt stond, wat een extra en onhoudbare last voor de producenten betekende. Als gevolg hiervan blijft de meerderheid van de cacaotelers in extreme armoede leven. Dat werkt de opkomst van lokale problemen, zoals kinderarbeid en massale ontbossing, nog meer in de hand.

De situatie is vooral zorgwekkend in Ivoorkust en Ghana, twee landen die samen meer dan 60% van alle cacao produceren die beschikbaar is op de wereldmarkt. Hun cacao mag dan wel heel begeerd zijn, maar paradoxaal genoeg leeft de meerderheid van deze producenten van minder dan 67 eurocent per dag.

67 CENT per dag, dat komt overeen met de extreme armoedegrens die gedefinieerd is door de Wereldbank voor Ivoorkust. Producenten moeten een betere prijs ontvangen voor hun cacao. Zolang ze geen leefbaar inkomen hebben, zal de cacaosector niet duurzaam zijn.

Een leefbaar inkomen voor cacaoproducenten

Fairtrade gecertificeerde cacaoproducenten in West-Afrika verkopen gemiddeld slechts 30% van hun oogst onder Fairtrade voorwaarden. Wat overblijft moet verkocht worden via de conventionele markt; dus zonder de voordelen en garanties die eerlijke handel biedt. De verkoop van Fairtrade cacao groeit wereldwijd, en ook in België is het aan een opmars bezig: gemiddeld +27% de afgelopen 4 jaar. Maar het marktaandeel van Fairtrade cacao blijft in ons land liggen onder de 1%.

Fairtrade biedt cacaoboeren de garantie van een minimumprijs – die de productiekosten dekt in geval van een prijsdaling – en de toekenning van de Fairtrade premie, een bedrag dat wordt betaald bovenop de prijs. Die premie kunnen boeren herinvesteren in hun productie, en de ontwikkeling van hun gemeenschap. Deze garanties beschermen producenten tegen de nadelige gevolgen van prijsschommelingen. Maar we moeten nóg een stap verder durven gaan. Fairtrade startte daarom een breed consultatieproces in aanloop naar de herziening van de cacaoprijs – die herziening mikt op een leefbaar inkomen voor cacaoboeren, vooral in West-Afrika. We moeten een versnelling hoger schakelen: voor Fairtrade heeft het veiligstellen van een leefbaar inkomen voor producenten de hoogste prioriteit.

 

Het leefbaar inkomen is een inkomen waarmee een gezin minstens in zijn basisbehoeften kan voorzien, zoals voldoende voedzaam eten, fatsoenlijke huisvesting, kleiding, medische zorg, scholing, transport en een kleine financiële buffer.  Dat is een universeel recht, zoals aangegeven in artikel 23 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: “Eenieder, die arbeid verricht, heeft recht op een rechtvaardige en gunstige beloning, welke hem en zijn gezin een menswaardig bestaan verzekert…”.

We kunnen iets doen aan deze situatie

Iedereen kan meehelpen, elk op z’n eigen manier:

  • Bedrijven kunnen een strategie ontwikkelen die het respecteren van de rechten van mens en milieu garandeert, in de volledige productieketen.
  • Overheidsinstanties kunnen eerlijke handel opnemen in openbare aanbestedingen, en de markttoegang voor Fairtrade gecertificeerde boeren zo makkelijker maken.
  • Jij als consument kan kiezen voor eerlijke handel. Fairtrade chocolade vind je overal: zet het dus zeker bovenaan je boodschappenlijstje, en zoek steeds naar het Fairtrade label op je chocoladeverpakkingen!

Zin gekregen om meteen in actie te schieten?

Van 3 tot 13 oktober zetten we heel wat Fairtrade producten extra in de kijker. Ontdek hier alle promoties!

Volg ons op social media en deel onze berichten!

Post navigation

PreviousPrevious post:Fortin Bley & het Fairtrade Sourced IngredientNextNext post:Week van de Fair Trade

De Week van de Fair Trade vindt dit jaar plaats van 3 tot 13 oktober 2018. Het is dé week waarin we traditiegetrouw eerlijke handel extra in de schijnwerpers zetten. We laten je kennismaken met het uitgebreide aanbod aan fair trade producten, en er vinden heel wat activiteiten plaats – ook in jouw buurt!

Deze campagne organiseren we niet alleen: we werken samen met andere Belgische fair trade-organisaties zoals Oxfam Wereldwinkels, Fairtrade Gemeente en Enabel.

Meer informatie over hoe je kan deelnemen vind je binnenkort op deze pagina! In de tussentijd kan je ons volgen op sociale media om te weten te komen over hoe jij – elke dag opnieuw – de producenten in het Zuiden een duwtje in de rug kan geven. Hou dus zeker in de gaten op Facebook, Twitter en Instagram!

Hoe de Week van de Fair Trade er vorig jaar uitzag, kan je hier bekijken.

Post navigation

PreviousPrevious post:Week van de Fair TradeNextNext post:Hemelse vegan chocolademoussetaart

De Week van de Fairtrade vindt dit jaar plaats van 3 tot 13 oktober 2018. Het is dé week waarin we elk jaar eerlijke handel extra in de schijnwerpers zetten. Het moment bij uitstek dus om het grote publiek te laten kennismaken met het uitgebreide aanbod aan Fairtrade producten. Dat doen we niet alleen: we werken samen met andere Belgische fair trade-organisaties zoals Oxfam Wereldwinkels, Fairtrade Gemeente en Enabel.

Bij Fairtrade Belgium zetten we een campagne op touw waaraan zowel bedrijven, de publieke sector als consumenten kunnen deelnemen. Meer informatie daarover vind je binnenkort op deze pagina.  Wil je als licentiehouder deel uitmaken van onze campagne, of meer informatie ontvangen? Stuur dan een mailtje naar douchka@fairtradebelgium.be.

Hoe de Week van de Fair Trade er vorig jaar uitzag, kan je hier bekijken.

Post navigation

PreviousPrevious post:Fairtrade Chocolate BreakNextNext post:Week van de Fair Trade
All rights reserved fairtradechocolat.be
  • Homepage
  • FAIRTRADE & CACAO
  • Mmmm… Fairtrade cacao!
    • Producten
    • Recepten
menu_principal_nl
Go to Top