
Vrouwen & cacao in West-Afrika
Vrouwen spelen een steeds belangrijkere rol bij het telen van cacao. Fairtrade heeft enkele specifieke standaarden die focussen op de rechten van vrouwen. Hieronder lees je drie verhalen waarin Fairtrade voor hen het verschil gemaakt heeft.
Béatrice
Béatrice werd cacaoboer nadat ze met haar man trouwde, die haar naar zijn cacaoplantage bracht. Na 25 jaar overleed haar man, en nu staat ze zelf in voor het runnen ervan. Ze heeft 4 kinderen, maar er woont en werkt er nog maar eentje op de plantage – de anderen trokken naar de stad.
Door actief deel te nemen in de coöperatieve, leerde Béatrice om niet alleen op cacao te vertrouwen voor haar inkomen – nu teelt ze ook andere gewassen, en hoedt ze geiten. Béatrice groeide uit tot vice-president van haar coöperatieve (Asuadai) en geeft nu zelf trainingen aan leden van haar gemeenschap.
Volgens haar is niet alleen klimaatsverandering een grote uitdaging, maar ook jongeren betrekken bij de cacaoteelt. Wanneer je niet weet wanneer er regen valt, is het moeillijk om te voorspellen wat je wanneer kan doen op een cacaoplantage…
Women School of Leadership
De Women School of Leadership werd vorig jaar opgestart, en wil vrouwen in staat stellen om leidersfiguren te worden binnen een coöperatieve en hun eigen gemeenschap. De eerste 20 studentes zijn nu afgestudeerd in Abengourou, dat in het oosten van Ivoorkust ligt.
Vrouwelijke cacaoboeren in Ivoorkust botsen op vele obstakels om leiders te worden binnen hun lokale gemeenschap of coöperatieve. De belangrijkste daarvan zijn traditionele, sociale en culturele normen rond de rol van vrouwen in gemeenschappen, beperkte toegang tot landbouw, informatie en leningen. Het meest opvallende is daarbij dat vrouwelijke producenten minder kans hebben om land te bezitten: door traditionele structuren rond eigendomsrecht die bepalen dat land geërfd wordt door mannen. In de regio rond Abengourou hebben vrouwen 5% tot 26% minder kans dan mannen om lid te worden van een coöperatieve.
Growing our cocoa, raising our voices
25 vrouwelijke cacaoboeren documenteerden hun uitdagingen en ambities in een korte documentaire, die focust op vrouwenrechten in West-Afrika.
Wat is er zo speciaal aan deze documentaire? De vrouwen stonden zélf in voor het maken van de beelden. Ze kregen een intensieve videotraining: om interviewtechnieken te leren, om camera’s en microfoons te leren gebruiken en storyboards te ontwikkelen. Daarna trokken ze terug naar hun eigen dorpen om hun film op locatie te draaien.
De film vertelt het verhaal van vrouwen die hard werken om cacao te telen, maar weinig of niets zien van de winst van de verkoop. Ze leggen uit dat hogere prijzen voor cacao nodig zijn, net zoals makkelijkere toegang tot pesticiden en transport voor hun oogst. Ze hopen om een actievere rol te spelen in hun coöperatieve, en misschien ooit zélf directrice te worden.