Het verschil dat Fairtrade maakt voor boeren en hun gemeenschap

Trade, not aid. Dat is wat Fairtrade uniek maakt: dankzij een betere prijs en eerlijke handelspraktijken kunnen producenten zélf de touwtjes in handen nemen.

Cacaoproducenten krijgen – net zoals alle andere Fairtrade-producenten – een gegarandeerde minimumprijs voor hun cacao. Daarboven ontvangen ze ook een Fairtrade premie: een extra bedrag, bovenop de marktprijs, waarover producenten zelf beslissen, en waar ze strategisch mee kunnen investeren in hun productie en in hun gemeenschap.

In dit artikel splitsen we op waar die premie precies voor gebruikt wordt. In 2014 verkochten producentenorganisaties 70.600 ton Fairtrade cacao, wat een Fairtrade premie opbracht van €10.8 miljoen.

45% van die premie wordt geïnvesteerd in het versterken van producentenorganisaties. Daarvan gaat zo’n 27% naar gemeenschappelijke faciliteiten en infrastructuur, zoals het bouwen van magazijnen om cacaogewassen op te slaan, de aankoop van gemeenschappelijke werktuigen voor het transporteren van de oogst, het ontwikkelen van verbeterde voorzieningen voor het drogen van cacao en het oprichten van drie kwekerijen met nieuwe cacaobomen.

Met deze investeringen kunnen producenten het verwerkingsproces van cacao  dus sterk verbeteren: de kwaliteit gaat omhoog en er is minder verspilling, wat leidt tot een verhoging van de cacaoverkoop – en dus ook een stijging van hun inkomsten. Deze gemeenschappelijke faciliteiten en diensten zijn dus essentieel en een noodzakelijke ondersteuning voor boeren, die deze investeringen op eigen houtje niet kunnen maken.

43% van de Fairtrade premie wordt gebruikt om directe diensten te verlenen aan boeren die lid zijn van de coöperatieve: denk daarbij aan landbouwwerktuigen, trainingen, en directe betalingen. Wat zijn die werktuigen en materiaal precies? Machetes voor het oogsten van cacao, pesticides en verstuivers, Wellington-boots en snoeimaterialen om een beter boombeheer te ondersteunen. Opleidingen gaan onder meer over het implementeren van betere landbouwpraktijken. Boeren krijgen in dat geval training over productiviteits- en kwaliteitsverbetering van hun oogst, duurzaam boombeheer, kinderbescherming en milieubescherming.

Directe betalingen in cash vertegenwoordigen 31 percent van het gebruik van de Fairtrade premie: een weerspiegeling van het hoge niveau armoedeniveau van cacaoproducenten in West-Afrika.

Op dit moment zijn er 129 Fairtrade gecertificeerde cacao producentenorganisaties verspreid over 20 landen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Oceanië. Ze vertegenwoordigen 179.800 boeren waarvan 140.000 (78%) in West Afrika.