(H)eerlijke chocolade panna cotta met jeneverbessen en zeezout

 

Recept afkomstig van de blog Local Milk, bewerkt door Hap & Tap. Hier ontdek je meer van hun lekkere recepten!

 

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 720 ml volle room (ik gebruik slagroom met 40% vet)
  • 1 zakje gelatine in poeder
  • 200 g Zùsto (of griessuiker)
  • 2 el jeneverbessen, lichtjes geplet in een vijzel
  • 1/2 el grof zeezout, plus extra voor de afwerking
  • 100 g pure Fairtrade chocolade, fijngehakt. Hier gebruikt: de Brugse stadschocolade Sjokla!
  • Gedroogd, gekonfijt fruit voor de afwerking (optioneel)

 

Bereidingswijze:

Giet 240 ml volle room in een middelgroot sauspannetje, sprenkel het gelatinepoeder over het oppervlak en laat 5 min rusten.

Zet het pannetje op een middelhoog vuur en warm de room al roerend op tot de gelatine is opgelost.

Voeg nu de rest van de room, de jeneverbessen, het zout en de Zùsto (of suiker) toe. Roer om de Zùsto (of suiker) op te lossen en breng de room tot tegen het kookpunt.

Haal de pan van het vuur en klop er de chocolade onder tot hij volledig gesmolten en opgenomen is.

Dek de pan af en laat 30 min trekken.

Zeef de panna cotta in een kommetje met schenktuit.

Strijk de glaasjes of potjes lichtjes in met neutrale olie en verdeel er de panna cotta over.

Zet de glaasjes of potjes minstens 3 uur in de koelkast of langer, tot 1 dag. Indien je ze 1 dag (of nacht) laat staan, dek ze dan af met plastic folie. Als je ze wil ontvormen, dompel ze dan kort in heet water en keer ze voorzichtig om op een schaal.

Werk af met een snufje grof zout, een beetje chocoladeschilfers en een stukje gedroogd, gekonfijt fruit.