Fortin Bley & het Fairtrade Sourced Ingredient

Voor cacao, suiker en katoen is het Fairtrade aanbod vele malen groter dan de vraag. Dat heeft als gevolg dat producenten slechts een klein deel van hun oogst onder Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen – en zo kunnen ze hun inkomen dus niet vergroten. Fairtrade bedacht daarom andere manieren om samen te werken met bedrijven.

Het Fairtrade Sourced Ingredient (FSI) geeft een bedrijf de kans om zich op lange termijn te engageren voor één specifiek ingrediënt, in dit geval cacao, als onderdeel van hun duurzaamheidsstrategie. Zo kunnen producenten een groter volume van hun oogst verkopen onder Fairtrade-voorwaarden.

Fortin Bley, president van Fairtrade Africa Cocoa Network en cacaoboer:

“Dit is de doorbraak waar we lange tijd naar hebben uitgekeken. We willen graag meer cacao volgens eerlijke handelsvoorwaarden verkopen zodat we via onze coöperatie meer Fairtrade premie kunnen investeren in trainingen die de productiviteit verhogen en in sociale programma’s die de gemeenschap versterken zoals drinkwater en scholen.”

Certificatie van een afgewerkt product

FAIRTRADE Mark

Er bestaan ‘eenvoudige’ producten zoals koffie en bananen, en samengestelde producten zoals chocolade, koekjes, ijsjes, … De regel om een Fairtrade-certificatie te verkrijgen is dat alle ingrediënten die gecertificeerd kunnen zijn, dat ook voor 100% moeten zijn. Er moeten minstens 20% Fairtrade ingrediënten in een product zitten vooraleer het een Fairtrade-label kan krijgen. Een voorbeeld: melk komt niet uit het Zuiden en kan dus niet gecertifieerd worden.

Certificatie van een ingrediënt

FSI Mark

Een bedrijf kan een engagement aangaan op lange termijn voor 1 specifiek ingrediënt, met als doel om beetje bij beetje de volumes te verhogen van dit Fairtrade ingrediënt. Als het bedrijf in dit geval een Fairtrade label wil gebruiken, dan moet dat ene ingrediënt 100% Fairtrade gecertificeerd zijn.