Fairtrade Gemeente

De campagne FairTradeGemeente bestaat 14 jaar. En sinds de start hebben we heel wat zaken zien gebeuren. Eerlijke koffie is vandaag gemeen goed geworden in besturen, scholen en woonkamers; Fair Trade is een bekend begrip voor 9 op de 10 Vlamingen en of het nu in je milieuraad, sportraad, femma- of veltgroep is, overal vind je Fans van Fair Trade.

Dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers zijn er vandaag 190 FairTradeGemeenten in Vlaanderen. Fantastisch nieuws! Maar de wereld staat niet stil en het is tijd om samen nog verder te gaan. 

Fair Trade Begint Hier

Landbouwers wereldwijd staan onder druk, zowel in het globale zuiden als bij ons. Daarom willen we samen met jou schrijven aan een nieuw verhaal met de slagzin: ‘Fair Trade Begint Hier’. Die druk wordt veroorzaakt door te lage en volatiele prijzen, een mondiale uitdaging. Zeker, er zijn grote verschillen tussen landbouwers, sommige hebben grote bedrijven, toegang tot kapitaal, subsidies en geavanceerde machines. Terwijl andere het moeten stellen met een voetbalveld aan terrein, verouderde bomen, zonder kapitaal of infrastructuur of sociaal vangnet. Maar er is een belangrijke universele oorzaak achter de mondiale uitdaging voor landbouwers, namelijk de grote concentratie aan macht bij verschillende schakels in de voedselketen. Of nog, het gebrek aan macht bij de landbouwers en de consument om het voedselsysteem te verduurzamen.

Startmomenten

Op jouw FairTradeGemeente startmoment ontdek je het nieuwe verhaal en actiemodel van FairTradeGemeente, plan je wat je kan doen in jouw gemeente en horen wij graag wat jij ervan denkt. Wil je weten wat er op til staat in jouw (FairTrade)Gemeente? Wil je jouw lokale groep versterken? Wil je samenwerken aan een duurzaam voedselsysteem in jouw gemeente? Dan ben je zeer welkom op jouw FairTradeGemeente startmoment.

Klik hier voor de details van het programma en om in te schrijven.