Bananenijsjes

Ingrediënten voor 10 ijsjes:

  • 5 grote Fairtrade bananen (niet te rijp)
  • 300 gram pure Fairtrade chocolade
  • 50 gram pistachenoten, fijngehakt
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 50 gram nougatine
  • 10 houten ijsstokjes

Bereiding:

Pel en halveer de bananen. Druk voorzichtig een ijsstokje in de doorgesneden kant van de gehalveerde bananen. Verdeel de bananenlolly’s over een met bakpapier bekleedde ovenschaal of bakplaat en zet ze minimaal 1 uur in de vriezer.

Haal de bananen uit de vriezer.

Verhit een klein laagje water in een steelpan en zet een hittebestendige kom bovenop de steelpan. Breek de chocolade in blokjes en smelt de chocolade au bain-marie in de hittebestendige kom.

Verdeel de fijngehakte pistachenoten, de geraspte kokos en de nougatine over kleine bakjes. Pak een bevroren bananenlolly vast bij het ijsstokje en houd deze boven de gesmolten pure chocolade. Schep met een eetlepel chocolade over de banaan en versier deze daarna met toppings naar keuze. Dit is wel een beetje een haastklusje: door de vrieskou van de bananen stolt het chocoladelaagje snel.

Leg de bananen opnieuw op het bakpapier en vries ze nog ongeveer 30 minuten in.Tip: Je kunt ook voor andere chocolade of toppings kiezen, maar je kunt de bananen ook insmeren met een dun laagje pindakaas of karamel voordat ze in de vriezer gaan.

Dit recept is verschenen in Bananenboek (Loopvis, 2018).